مجله‌ی سرخوشی

مسافرت (حال پُرسیدن)

آلیچه پدرولتی

مسافرت (حال پُرسیدن) پروژه‌ای است از آلیچه پدرولتی، هنرمند ساکن میلان است که در دوران قرنطینه سفری غیر ممکن را به تهران آغاز کرده است سفری مجازی به واسطه‌ی دوربین‌های برخط. مسافرت (حال پُرسیدن) به طور همزمان به فارسی و ایتالیایی در مجله‌ی سرخوشی و در پرونده‌ی خاطرات قرنطینه‌ی مجله‌ی پریمترو به نمایش در می‌آید.

در سپتامبر ۲۰۱۹، فرصت اجرای یک پروژه تحقیقاتی در تهران به دست آوردم. در آغاز، برنامه برای ماه دسامبر طراحی‌شده بود اما به فوریه ۲۰۲۰ موکول شد و سپس بعد از افزایش تنش‌های بین‌المللی در منطقه خاورمیانه، سفر من یک‌بار دیگر به تعویق افتاد. بنا بود اوایل تابستان به این سفر بروم، اما حدس می‌زنم توضیح اینکه چرا این تاریخ نیز به تعلیق درآمده، بی‌مورد باشد. می‌توانم بگویم که روزی در آینده خواهم رفت، باوقوف به این امر که آینده می‌تواند به‌جای یک نقطه زمانی به‌خصوص، یک مفهوم نظری باقی بماند. در تمام این چند ماه، من با دو دوست در ایران، هر دو کیوریتور، در تماس بودم و با آن‌ها مکالمات طولانی مکتوب داشتم. هر وقت پیغام می‌زنم، امیرعلی یا اشکان جواب می‌دهند: آن‌ها حاضر هستند.

برای چند هفته «فقط می‌خواستم از حال و اوضاعتان بدانم» عبارت آغازین همه مکالمات بود.

ما به امید به دنیایی شُدنی و متفاوت با یکدیگر پیوندیافته‌ایم، دنیایی که در آن بتوانیم بدون این‌همه خشونت، آرام‌تر زندگی کنیم. شاید این اتفاق از طریق به «پرداختن هنر» محقق شود؟ من می‌دانم که ساده‌لوحانه به نظر می‌رسد، و یک جورایی ساده‌لوحانه هم است.

نمی‌دانم این چیزی باشد که به ذهن یک انسان باهوش پس از تورق روزنامه خطور می‌کند یا نه.

در ایران، برخلاف ایتالیا، هیچ‌وقت قرنطینه سفت و سختی به شهروندان تحمیل نشد. دولت صرفاً از آن‌ها دعوت کرد تا در خانه بمانند.

 مثلاً به من گفتند که هیچ‌کس سراسیمه در مغازه‌ها نمی‌گردد: اوضاع معمول اجتماعی و سیاسی آن‌ها را به بسیاری از ناملایمات عادت داده است و بهتر است از افزایش قیمت کالا- که قشر اقتصادی ضعیف جامعه باید تاوانش را پس دهد- اجتناب کرد.

شرح اتفاقات پیش رو و مکان‌هایی را که قصد دارند در طی مدت اقامت و پژوهش‌هایم به من نشان دهند، هرروز یک سری توهمات بصری و سفرهای فرضی را در خیابان‌های تهران، اصفهان و شیراز برایم رقم می‌زند.

برنامه‌ی سفر، هنگامی‌که فقط در تخیل شکل بگیرد، موفق به مسترد کردن فاصله یا دامنه‌ی یک مکان نمی‌شود: تصویرها، طراحی‌ها و نقشه‌هایی باقی خواهند ماند که از یک بعد واقعی صحبت می‌کنند، حتی اگر آن بعد زمان باشد.

بعد از ماه‌ها گفتگو، این سفر کمابیش به نماد مقاومت، همبستگی و یک میل متقابل تبدیل‌شده است: دیدن یکدیگر. بنابراین تصمیم گرفتم تا با اتومبیل سفری یک‌سویه را از میلان به تهران شروع کنم.

تنها در مدت یک هفته، صدها فیلم زنده مرا از بالکان به ترکیه در امتداد دریای سیاه و به سمت ایران هدایت کردند. توانایی رصد کردن مطابق با خاکی که از آن عبور می‌کردم تغییر می‌کرد و اکنون یک آرشیو زنده با بیش از ۱۶۰۰ تصویر به دست‌آمده است. من شب و روز سفر می‌کردم، که اکثرش در بزرگراه‌هایی خالی می‌گذشت و من این فرصت را داشتم تا در مکان‌هایی که قبلاً ندیده بودم، بایستم. با افرادی که هرگز بار دیگر نخواهم دید، ملاقات کردم و از مناظری گذشتم که با غنیمت شمردن غیاب انسان‌ها در حال احیای خویش‌اند.

من چشم‌اندازی را در اختیاری داشتم که با ایده‌ی قبلی‌ام در باب سفر ناسازگار بود اما برای شرح این قصه منحصربه‌فرد به‌حساب می‌آید. عکاسی از راه دور- با همان وادادگی زمانی که گوشی موبایلی در دست دارم، مهیا می‌کند – از یک حال حاضر ممکن، من همه‌جا را رصد کردم و ارکستراسیون یک اکنونِ همه‌جا حاضر را تنظیم کردم، برگرفته از اشارت‌ها، کنش‌ها و لحظات: این‌ها وجود دارند و مقاومت می‌کنند، حتی در این فاصله‌ی جنبش‌ناپذیر ما.

آلیچه پدرولتی هنرمند هنرهای دیداریِ است که در حال حاضر در دو شهر میلان و برلین (او در سال ۲۰۲۱ در مرکز هنر و شهرسازی برلین (ZK/U) فِلو خواهد بود) مستقر است. او پیش‌ازاین در هلند، ایالات‌متحده و چین زندگی و کار کرده است.
پژوهش‌های او رابطه بین آثار هنری- بیننده و آرشیو به‌مثابه پراکتیس هنر را مورد بررسی قرار داده است. رسانه فتوگرافیک و فعل استفاده یا نمایش آن را مرتباً به چالش می‌کشد: خروجی پژوهش‌هایش درنهایت به اَشکالِ متفاوتی در مدیوم عکاسی و مجسمه‌سازی تبدیل می‌شوند که همواره در رابطه با مسئله گذر زمان، شکنندگی و زادگاه (ماتریس) هستند. آثار او ترکیبی از واقعیت و خیال‌اند: مطالعات او با ایده قطعه‌قطعه کردن و شکستن از طریق روایت فرضیات تخیلی صوری سروکار دارد، یعنی اتخاذ رویکردی آزاد و نامتعین نسبت به مباحث سخت و دقیق. درون‌مایه‌های اصلی آلیچه معماری، نقشه‌برداری دقیق و علوم است.

به‌عنوان یک کیوریتور- هنرمند، آلیچه کالکتیو و انجمن فرهنگی «ATRII» را، واقع در آرشیو شهر میلان، هدایت می‌کند. از پروژه‌های این فضا می‌توان از «آرشیو زنده» نام برد که شامل پروژه‌های آتی چندین هنرمند است که تا زمان تحقق این پروژه‌ها در حال تکمیل خواهد بود. همچنین می‌توان به این نکته اشاره کرد که در این فضا، مفهوم «آتریوم» (دهلیز سرگشاده) از منظر فرآیند و نظریه بررسی می‌شود تا مقایسه‌ای خلاف عادت بین هنر معاصر و معماری صورت پذیرد. «ATRII» بخشی از پروژه‌های مستقل نیز است: یک پروژه تحقیقاتی با تمرکز بر شناسایی و ارتقاء فضاهای مستقل با حمایت موزه ماکسی رم.
آلیچه در رشتهٔ مدیریت رویدادهای فرهنگی همگانی در کشورهای اروپایی تحصیل‌کرده است و در عکاسی تجاری پس‌زمینهٔ پررنگی دارد. او همچنین در موسسه طراحی اروپایی میلان (IED) به تدریس چگونگی انجام پژوهش تألیفی و پژوهش مستند در عکاسی پرداخته است.

پریمترو راوی تک‌تک گوشه و کنارهای شهر میلان است. در نوامبر سال ۲۰۱۸، این مجله به‌ضرورت پیوند دوباره با ریشه‌‌های شهر میلان شروع به کار کرد: پریمترو قصد دارد تا به کمک معماری و کاوش کناره‌های پنهان شهر، میلان را در اشکال مختلفش بشناسد — از اجتماعات گرفته تا مرزها.
همراهان و خوانندگان پریمترو می‌توانند هرکدام از نسخه‌های مجله را به‌صورت دیجیتال یا چاپی دنبال کنند. وب‌سایت پریمترو خود، سازوکاری چندگانه دارد: در قالب آرشیو کار می‌کند، شماره‌های منتشرشده پیشین را در خود جا داده و هم شامل اطلاعات و زندگی‌نامه نویسندگان مجله است.
بخش «خاطرات قرنطینه» به‌تازگی به مجله اضافه شده ‌ است. این بخش تلاش می‌کند تا آرشیوی تصویری از این روزهای از یاد نرفتنی باشد؛ کاوشی عمیقاً شخصی درباره‌ی صمیمیت، همبستگی و چالش‌های روزانه‌ای که به ساخت کارمایه‌ای خاص و اشتراک‌پذیر با جامعه مینجامد.
در دوران قرنطینه، سازندگان تصویر روزگار خود را چگونه می‌گذرانند؟        

پیوندها:
پروژه‌ی مسافرت در مجله‌ی پریمترو
سایت شخصی آلیچه پدرولتی
Perimetro on IG

ترجمه به فارسی از بهار احمدی‌فرد

اطلاعات حقوقی  تصاویر:
alice pedroletti 2020 ©
OpenStreetMap contributors ©
Insecam ©